Vaffeljakke menn homoseksuell møte gutter

Barn som lurer på om de er homofile – eller senere kommer til å lure på det – har godt av å vite at de ikke er alene i verden. Og alle de andre barna trenger kunnskap for å møte mangfoldet i samfunnet på en god måte. Barn skaffer seg kunnskap om homofili enten vi vil eller ikke – spørsmålet er bare om vi ønsker at skolegårdens påstander skal være hovedkilden til denne kunnskapen.

Stortinget har flere ganger påpekt hvor viktig det er at skoleverket tar homofili på alvor – blant annet ved at homofili skal tas opp som tema i flere fag. I fagplanene er det spesielt presisert at det skal tas opp i KRL kristendomskunnskap med religions- og livssynsorientering i 8.

Jeg har derfor foretatt en gjennomgang av lærebøkene i disse fagene for å se hvordan dette gjøres. For eksempel står følgende i KRL-læreboka Under samme himmel 8: Det kalles å være heterofil. Det kalles å være homofil. Forelskelse er et selvstendig tema som fagene skal ta opp, og mange av bøkene har flotte eksempler på kjærlighet mellom ungdommer. Men det er påfallende at disse forelskede parene nesten utelukkende er heterofile.

Dersom homofile i det hele tatt forelsker seg, gjør de det gjerne i et eget homofiliavsnitt lenger ut i boka. Det interessante er at dette heteroperspektivet på kjærlighet er helt unødvendig. Dette er et utsagn som i like stor grad gjelder andre kjærlighetsforhold enn de heterofile – en liten utvidelse av perspektivet er alt som skal til.

De fleste av lærebøkene velger å fokusere på problemene ved å være homofil. Dersom læreboka også hadde nevnt at mange homofile opplever det relativt uproblematisk å stå fram, og at de fleste opplever varmende støtte fra sine nærmeste, ville bildet blitt mer nyansert. Det ville bidra til å berolige enkelte av lærebokas homofile lesere. En ensidig negativ vinkling på homofili blir som om man skulle skrive om kjærlighet og kun fokusere på kjærlighetssorg.

Det er et utbredt fenomen i samfunnet at vi anser andre som heterofile inntil det motsatte er bevist. I en del sammenhenger er det bare morsomt, men det blir alvorlig når en psykolog har en pasient foran seg og antar at han er heterofil, eller når en lærer antar at alle elevene i klassen er heterofile. Sånt blir det dårlig psykolog- og lærerhåndverk av. Antar forfatterne at alle elevene er heterofile? Dette avslører hva slags legning forfatterne evner å identifisere seg med – og hvem forfatterne tror de skriver for.

Bifili forties ofte i samfunnsdebatten, og det forties også i flere av lærebøkene. Igjen er det kun noen få justeringer som skal til for at flere elever blir tatt på alvor.

I rettferdighetens navn må det sies at det også finnes lærebøker som behandler homofili på en god måte. Mann 22 er masterstudent ved NHH. Han er åpent homofil på sjekkeapper som Grinder og Tinder, men han vil ikke stå frem med navn.

Han er åpen om legningen sin overfor vennene sine. Det er ting folk ofte tror de vet om deg når man sier at man er homofil. Mørk statistikk Majoriteten i lesbiske, homofile, bifile og transpersoner LHBT har god helse, men andelen med dårlig helse er betydelig høyere enn i gjennomsnittsbefolkningen. LHBT-personer rapporterer om dårligere psykisk helse, og er overrepresenterte i selvmordsstatistikken. Hele én av åtte lesbiske, én av fem bifile kvinner og én av ti homofile og bifile menn har forsøkt å ta sitt eget liv.

Statistikken for heterofile er én av tyve. Kan det være at samfunnet har noe av skylden­ her? Studentene i tilhører den mest liberale norske generasjonen noensinne. Så lenge man ikke skader andre, er det meste greit. Dop, tilfeldig sex, eksperimentelle relasjoner, religion og homofili. Å kalle noen homofob i er like stigmatiserende som å kalle noen rasist. Som heterofil er det lett for meg å si at jeg ikke forstår hvorfor med­studenter ikke er åpne om legningen sin.

Selv tenker jeg at det hadde vært en selvfølge om jeg var i deres sko, siden alle jeg vet om, hele miljøet mitt, i utgangspunktet ikke løfter på øyenbrynet en gang av en slik nyhet. Likevel, etter å ha snakket med flere homofile studenter oppdager jeg at det er mange ting de opplever i hverdagen som jeg slipper.

Selv om vi i utgangspunktet tenker at vi er liberale, er det konservative struktur­er som sitter igjen. Møter jeg for eksempel en jente på fest, og hun forteller om kjæresten sin, hadde­ jeg med en gang spurt om «han». Dette gjør jeg ikke fordi jeg mener at det bør være en han, men fordi det går på autopilot. Sex, ikke følelser — Jeg kommer på måte ut av skapet­ hver gang jeg blir kjent med nye men­nesker.

Jeg ser ikke ut som den stereotypen mange ser for seg, og derfor blir jeg alltid spurt om hvem «han» er. At folk ikke kan snakke kjønnsnøytralt synes jeg er gammeldags. Marianne Hauger er 24 år og går femteåret på jussen i Bergen.

Hun er aktiv i foreningen FRI — foreningen for seksualitets- og kjønnsmangfold, en organisasjon som blant annet jobber med å påvirke politikk rundt homofiles rettigheter. Oppvokst på Oslos beste vestkant kom Hauger ut av skapet som åring da hun gikk i andre klasse på Oslo Handelsgymnasium.

Da hadde hun fått sin første kvinnelige kjæreste. Først til seg selv, og så til samfunnet. Jeg innså at jeg var homo­fil som åring. Hauger fikk utelukkende positive reaksjoner da hun fortalte venner og familier om legningen sin. Likevel opplevde hun at fokuset kun dreide seg om hennes seksuelle preferanser.

Det er mange som tror homofil kun omhandler sex og ikke forelskelse. Flere homofile jeg snakker med sier det samme. De opplever et belast­ende fokus på deres seksualitet med en gang man forteller at man ikke er heterofil.

Å være bifil og biseksuell betyr forskjellige ting. Selv var jeg ikke klar over det. Ved å være bifil forelsker man seg i begge kjønn. Biseksuelle kan nyte seksuelle relasjoner med både kvinner og menn, men for­elsker seg bare i det motsatte kjønn. Etter denne definisjonsopp­rydd­ingen kjenner jeg plutselig mange biseksuelle. Konservative familier Tilbake til Mann Han sier han har flere grunner til å ikke stå frem med legningen sin. Blant annet er bestemoren hans konservativ kristen.

Det betyr ikke at hun er et dårlig­ menneske. Som åring slo han seg til ro med at han var homofil. Da hadde han forsøkt å tenne på jenter i flere år. Man kan ikke velge å være eller å ikke være homofil, men man kan velge om man vil komme ut av skapet.

Han har aldri opplevd negative reaksjoner fra dem som vet om legningen. Likevel sier han at han skulle ønske han var heterofil. Denne oppmerksomheten vil jeg ikke forholde meg til.

Han forteller at det aldri har vært så mange LHBT-personer som har vært åpne som nå, og at stadig flere kommer «ut av skapet» tidligere. Samtidig mener han at det norske samfunnet har en lang vei å gå, spesielt innenfor konservative utdanninger og yrker.

I næringslivet er det derimot få homofile rollemodeller. Der er normen den «heterofile gutteklubben grei». Mekki tror mange med leder­ambisjoner kanskje ikke vil ha et stort fokus på eget privatliv, og mange fort opplever at seksuell orientering blir et sensitivt og privat tema.

Jeg har fått mange rare spørsmål opp gjennom som er ganske intime, og som jeg ikke tror hadde vært godtatt å spørre heterofile om. NHH og juss er svært homogene miljøer. Selvfølgelig er det noen som skiller seg ut, både utseende­messig og interessemessig, men det er mange som er ekstremt opptatt av å passe inn.

.

Thai orchid oslo escort homoseksuell tromso

I en del sammenhenger er det bare morsomt, men det blir alvorlig når en psykolog har en pasient foran seg og antar at han er heterofil, eller når en lærer antar at alle elevene i klassen er heterofile.

Sånt blir det dårlig psykolog- og lærerhåndverk av. Antar forfatterne at alle elevene er heterofile?

Dette avslører hva slags legning forfatterne evner å identifisere seg med – og hvem forfatterne tror de skriver for. Bifili forties ofte i samfunnsdebatten, og det forties også i flere av lærebøkene. Igjen er det kun noen få justeringer som skal til for at flere elever blir tatt på alvor. I rettferdighetens navn må det sies at det også finnes lærebøker som behandler homofili på en god måte.

For eksempel finnes det lærebøker som viser homofil kjærlighet gjennom dikt eller tekstutdrag, og som har bilder av forelskede homofile skjønt det er langt mellom bilder av homofile ungdommer.

Og noen bøker behandler homofili på linje med heterofili, som i dette sitatet fra natur- og miljøfagsboka Tellus Forfatterne av denne boka har da også, ifølge eget utsagn, lagt spesielt mye arbeid i avsnittet om seksualitet. Hvor har forlagene og forlagskonsulentene vært når forfatternes heteroperspektiv har gitt mange av manuskriptene en så sterk slagside?

En av deres oppgaver må jo nettopp være å påpeke hvilke uheldige ting som har dukket opp i manuskriptet som følge av forfatternes ubevisste, personlige perspektiver. Gjennom å svikte i denne oppgaven, svikter de også elevene. Problemene jeg har vist til her er ikke enestående.

Undersøkelser om det flerkulturelle perspektivet i lærebøker viser at heller ikke det er godt ivaretatt. På samme måte taper både homofile og heterofile elever på at det homofile behandles stemoderlig i lærebøkene. I begge tilfeller gjør lærebøkene en for dårlig jobb i å forberede elevene på en mangfoldig verden. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.

Ansvarlig redaktør og adm. Fordomsfullt om homofili i lærebøkene. Kronikkforfatteren har foretatt en gjennomgang av hvordan homofili behandles i lærebøkene for 8. Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Mest lest Vanskelige tider for hæin Gunnar på Mo.

Når skal Joachim Trier lage god film igjen, spør Gaute Brochmann. Kan du virkelig se alt det i mitt ansikt? Hele én av åtte lesbiske, én av fem bifile kvinner og én av ti homofile og bifile menn har forsøkt å ta sitt eget liv. Statistikken for heterofile er én av tyve. Kan det være at samfunnet har noe av skylden­ her? Studentene i tilhører den mest liberale norske generasjonen noensinne. Så lenge man ikke skader andre, er det meste greit. Dop, tilfeldig sex, eksperimentelle relasjoner, religion og homofili.

Å kalle noen homofob i er like stigmatiserende som å kalle noen rasist. Som heterofil er det lett for meg å si at jeg ikke forstår hvorfor med­studenter ikke er åpne om legningen sin.

Selv tenker jeg at det hadde vært en selvfølge om jeg var i deres sko, siden alle jeg vet om, hele miljøet mitt, i utgangspunktet ikke løfter på øyenbrynet en gang av en slik nyhet. Likevel, etter å ha snakket med flere homofile studenter oppdager jeg at det er mange ting de opplever i hverdagen som jeg slipper. Selv om vi i utgangspunktet tenker at vi er liberale, er det konservative struktur­er som sitter igjen.

Møter jeg for eksempel en jente på fest, og hun forteller om kjæresten sin, hadde­ jeg med en gang spurt om «han».

Dette gjør jeg ikke fordi jeg mener at det bør være en han, men fordi det går på autopilot. Sex, ikke følelser — Jeg kommer på måte ut av skapet­ hver gang jeg blir kjent med nye men­nesker. Jeg ser ikke ut som den stereotypen mange ser for seg, og derfor blir jeg alltid spurt om hvem «han» er. At folk ikke kan snakke kjønnsnøytralt synes jeg er gammeldags.

Marianne Hauger er 24 år og går femteåret på jussen i Bergen. Hun er aktiv i foreningen FRI — foreningen for seksualitets- og kjønnsmangfold, en organisasjon som blant annet jobber med å påvirke politikk rundt homofiles rettigheter. Oppvokst på Oslos beste vestkant kom Hauger ut av skapet som åring da hun gikk i andre klasse på Oslo Handelsgymnasium. Da hadde hun fått sin første kvinnelige kjæreste. Først til seg selv, og så til samfunnet.

Jeg innså at jeg var homo­fil som åring. Hauger fikk utelukkende positive reaksjoner da hun fortalte venner og familier om legningen sin. Likevel opplevde hun at fokuset kun dreide seg om hennes seksuelle preferanser. Det er mange som tror homofil kun omhandler sex og ikke forelskelse. Flere homofile jeg snakker med sier det samme. De opplever et belast­ende fokus på deres seksualitet med en gang man forteller at man ikke er heterofil. Å være bifil og biseksuell betyr forskjellige ting.

Selv var jeg ikke klar over det. Ved å være bifil forelsker man seg i begge kjønn. Biseksuelle kan nyte seksuelle relasjoner med både kvinner og menn, men for­elsker seg bare i det motsatte kjønn.

Etter denne definisjonsopp­rydd­ingen kjenner jeg plutselig mange biseksuelle. Konservative familier Tilbake til Mann Han sier han har flere grunner til å ikke stå frem med legningen sin. Blant annet er bestemoren hans konservativ kristen. Det betyr ikke at hun er et dårlig­ menneske.

Som åring slo han seg til ro med at han var homofil. Da hadde han forsøkt å tenne på jenter i flere år. Man kan ikke velge å være eller å ikke være homofil, men man kan velge om man vil komme ut av skapet. Han har aldri opplevd negative reaksjoner fra dem som vet om legningen.

Likevel sier han at han skulle ønske han var heterofil. Denne oppmerksomheten vil jeg ikke forholde meg til. Han forteller at det aldri har vært så mange LHBT-personer som har vært åpne som nå, og at stadig flere kommer «ut av skapet» tidligere.

Samtidig mener han at det norske samfunnet har en lang vei å gå, spesielt innenfor konservative utdanninger og yrker. I næringslivet er det derimot få homofile rollemodeller.

Der er normen den «heterofile gutteklubben grei». Mekki tror mange med leder­ambisjoner kanskje ikke vil ha et stort fokus på eget privatliv, og mange fort opplever at seksuell orientering blir et sensitivt og privat tema. Jeg har fått mange rare spørsmål opp gjennom som er ganske intime, og som jeg ikke tror hadde vært godtatt å spørre heterofile om. NHH og juss er svært homogene miljøer. Selvfølgelig er det noen som skiller seg ut, både utseende­messig og interessemessig, men det er mange som er ekstremt opptatt av å passe inn.

Like klær, likt hår, like karakterer og like fritidsinteresser. Det er ikke rart at ulik legning kan virke belastende i et miljø hvor folk er redde for å ikke ha datamaskin i forelesning. Mekki forteller at kulturforskjeller, religion, gruppetilhørighet og forventningspress er noen av årsakene til at LHBT-personer holder legningen sin skjult.

Det ligger fremdeles forventninger til hvordan man skal oppføre deg. Legen min spurte for eksempel nylig om jeg hadde dame. Historie med hets Det er få grupper som har blitt mer plaget enn de homofile.

Vaffeljakke menn homoseksuell møte gutter

I en undersøkelse fra kom det frem at det mest populære skjellsordet i norsk grunnskole er «homo». Som heterofil er det lett for meg å si at jeg ikke forstår hvorfor med­studenter ikke er åpne om legningen sin. Da hadde hun fått sin første kvinnelige kjæreste. Det har jeg heldigvis slått helt fra meg i dag. Barn som har homofile foreldre må få visshet om at deres foreldre er akseptert på linje med andres foreldre. Med en gang man sier at man er skeiv får man en knagg. Jeg har derfor foretatt en gjennomgang av lærebøkene i disse fagene for å se hvordan dette gjøres.